Op deze pagina plaats ik lezingen en essays, ook door middel van een podcast of video, die ik graag wil delen, samen met een verwijzing naar de oorspronkelijke context van de lezing, of de plaats van publicatie.
Essay: Ron Mueck
Wassenaar, introductie catalogus retrospectieve tentoonstelling Ron Mueck, Museum Voorlinden, tentoonstelling Ron Mueck augustus – 17 november 2024.
“We herkennen onszelf in zijn werk, en toch ook weer niet. Voor deze bevreemdende ervaring heeft Freud een bruikbaar concept bedacht: het Unheimliche. Het woord is onvertaalbaar, het duidt een huivering, zelfs een angst aan bij de confrontatie met iets wat we goed menen te kennen – vandaar ‘heimlich’ – tot onze vertrouwdheid plots wegvalt en we voorbij het bekende geconfronteerd worden met wat we niet begrijpen.”
Lees hier het volledige essay, de introductie op de catalogus.
Podcast: Verhalen in veiligheid
Amstelveen, Verhalen in veiligheid, met presentatrice Orly Polak, Hub Creations, 5 november 2024.
“Zelfzorg is zorg voor de ander. Dat zijn we vergeten. We zijn in een voortdurende concurrentie met onszelf en de ander. […] Als iedereen een concurrent is van elkaar, dan is de wereld onveilig. “
Beluister hier de volledige podcast via Spotify (login niet nodig) .
Podcast: Onbehagen
Hilversum, schrijfster Roxane Van Iperen in gesprek met Paul Verhaeghe over de problemen van onze tijd, EO, NPO Radio 1, 13 augustus 2024.
“De DSM is eerder een sociaal model waarin mensen moeten passen, wat op zich niet verkeerd hoeft te zijn, dat zit ingebakken in de psychiatrie. Het probleem is dat de psychiatrie deze sociale criteria ontkent en vasthoudt aan wat als biologische, neurologische of genetische defecten omschreven wordt.”
Essay: Pleidooi voor een Democratie 2.0
Brussel, Voices of the People: Can citizens save democracy?’, Goethe Institut en G1000, 13 april 2024.
“Een functioneel evenwicht tussen de twee idealen, vrijheid en gelijkheid, is kenmerkend voor een goed functionerend democratisch systeem. Als een van de twee dominant wordt, loopt het mis.”
Podcast: je geld of je leven
Hilversum, EO, NPO Radio 1, 1 april 2024.
“Vanaf de jaren tachtig en negentig worden ons nieuwe idealen voorgehouden zoals autonomie, maakbaarheid, en competitiviteit. Op zich en op zekere hoogte zijn die idealen juist en mooi. Het is de manier waarop deze idealen grenzeloos zijn geworden die ons en de maatschappij ziek maken.”
Essay: Zeven vragen
Leuven, Kerknet, 23 januari 2024.
“We kunnen niet zonder de ander. Alles is verbonden, elk onderdeel oefent een invloed uit op het geheel. Eens je dit beseft, vind je overal illustraties, zowel bij mensen als in de ruimere verhoudingen tussen mens en natuur.”
Podcast: Onbehagen
Brussel, Trend Talk door Francesca Vanthielen, 21 december 2023.
“Het moeten beantwoorden aan die idealen is grenzenloos geworden. Het is nooit genoeg”
Lezing: Ons paradijs staat in brand.
Amsterdam, video door HUMAN, Brainwash Festival, 29 oktober 2023.
“In de nasleep van de bankencrisis, de pandemie en de voelbare klimaatverandering is het onbehagen sterk toegenomen.”
Video: Over identiteit, maakbaarheid en onbehagen.
Amsterdam, video door HUMAN, Brainwash Festival, 29 oktober 2023.
“Alles is maakbaar. Onze identiteit, onze prestaties, ons lichaam en ons liefdesleven. De vraag ‘wie ben ik’ is vervangen door ‘wat kan ik worden’. Paradoxaal genoeg neemt het onbehagen en de sociale ongelijkheid toe.”
Lezing: De innerlijke hel.
Utrecht, opening academiejaar PThU,1 september 2023.
“Voor de neoliberale cultus bestaat er geen hiernamaals, het doel van groei en winstmaximalisatie is groei en winstmaximalisatie op zich, zonder bovengrens; immer moet het hoger, sneller, sterker. Citius, altius, fortius.”
Lezing: Waarom werken wij?
Gent, Deus Ex Machina, nr. 185, 6 juli 2023.
“Werk op zich hoeft niet ziekmakend te zijn, de huidige arbeidsorganisatie is dat wel.”
Essay: Onze klimaattoekomst: elitair of democratisch?
Oikos, 2021, 100 (4), pp. 53 – 60.
“Het is tijd om ernstig te worden, de speeltijd is voorbij. Het mag vreemd klinken, maar de klimaatverandering is niet het probleem, zij is een gevolg. Het eigenlijke probleem is de structurele noodzaak aan economische groei – een vrijemarkteconomie kan niet zonder.”
Podcast: Intimiteit
Gent, podcast met Tina De Gendt, Quotes in bibliotheek De Krook, 2019
“De belangrijkste intieme relatie van een mens is die met het eigen lichaam. Zonder een goede afstemming op je eigen lijf is een intieme relatie met iemand anders bijna onmogelijk.”